Επικοινωνήστε για άμεσο ραντεβού
tel up
info@healthylady.gr
  • instagram
  • facebook
  • twitter

εμβολιο κατά των κονδυλωμάτων

Τι είναι το εμβόλιο κατά του HPV;

Είναι γνωστό και ως το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Προστατεύει από τους HPV τύπους 16 και 18. Οι τύποι αυτοί είναι υπεύθυνοι για το 70% περίπου των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας. Έτσι, προστατεύει σε σημαντικό βαθμό από την ασθένεια αυτή, που στην Ευρώπη, σκοτώνει κάθε μέρα περίπου 40 γυναίκες.

 

Τι περιέχει το HPV εμβόλιο στη σύνθεσή του

Το HPV εμβόλιο περιέχει μία πρωτεΐνη του ιού. Έτσι ο οργανισμός  παράγει αντισώματα κατά των συγκεκριμένων τύπων του ιού, χωρίς να έχει μολυνθεί από αυτόν.

Πόσα είδη εμβολίου υπάρχουν στην Ελλάδα?

Υπάρχουν δυο εμβόλια κατά των τύπων HPV 16 και HPV 18. Το ένα από τα δυο εμβόλια δημιουργεί προστασία και από τους τυπους HPV 6 και HPV 11, που προκαλούν περίπου το 90% των κονδυλωμάτων.

Πόσο καιρό διαρκεί ο εμβολιασμός; Πόσες δόσεις χρειάζονται;

Το εμβόλιο γίνεται σε τρεις δόσεις που ολοκληρώνονται μέσα σε 6 μήνες. Σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα, το χρονικό διάστημα του εμβολιασμού μπορεί να παρασταθεί μέχρι ένα χρόνο.

Γιατί να εμβολιασθώ με το HPV εμβόλιο;

Το HPV εμβόλιο αποτελεί σήμερα έναν ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο πρόληψης. Έτσι, καταπολεμάμε έναν ιδιαίτερα συχνό καρκίνο καταπολεμώντας το αίτιο, πριν αυτό μολύνει τον άνθρωπο και προκαλέσει βλάβες.

Από τι με προστατεύει το εμβόλιο;

Τα εμβόλια προστατεύουν τον οργανισμό από τύπους 16 & 18 του ιού.  Οι τύποι αυτοί είναι υπεύθυνοι για το 70% περίπου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Αντιμετωπίζοντας αυτούς, παρέχουμε στη γυναίκα μια πολύ ισχυρή ασπίδα προστασίας ενάντια στις προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας και τον καρκίνο. Μελέτες υποστηρίζουν ότι, το διδύναμο εμβόλιο αντιμετωπίζει επιπλέον και κάποιους από τους υπολοίπους ογκογονους τύπους σε σημαντικό βαθμό, ενώ το τετραδύναμο προστατεύει επιπλέον από τα κονδυλώματα του αιδοίου που προκαλούνται κυρίως από τους τύπους 6 και 11.

Είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια;

Όλες οι μελέτες υποστηρίζουν ότι η αποτελεσματικότητα και των 2 εμβολίων πλησιάζει το 100% στην αποφυγή βλαβών από τους τύπους HPV 16 & HPV 18.

Αν κάνω το εμβόλιο πρέπει να συνεχίσω να κανω Παπανικολάου;

Τα εμβόλια αφορούν τους τύπους HPV 16 και 18. Ο εμβολιασμός προστατεύει περίπου κατά 70% από προκαρκινικές βλάβες ή καρκίνο που προκαλούνται από αυτούς τους τύπους του ιού. Όμως υπάρχουν και άλλοι ογκογόνοι τύποι ΗPV, που προκαλούν το υπόλοιπο 30% των βλαβών και των καρκίνων. Έτσι, η γυναίκα πρέπει να συνεχίσει να εξετάζεται με τεστ Παπανικολάου κάθε χρόνο, για να προλάβει κάποια βλάβη από τους υπόλοιπους τύπους του ιού.

Αφού κάνω τεστ παπ, γιατί πρέπει να εμβολιασθώ;

Το τεστ παπ σας βοηθά σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση των αλλοιώσεων του τραχήλου, αφού δημιουργηθούν. Έτσι δίνει τη δυνατότητα για έγκαιρη αντιμετώπιση πριν αυτές μετατραπούν σε κακοήθεια. 
Το εμβόλιο θα σας προστατεύσει ώστε να μη δημιουργηθούν καθόλου οι βλαβες, καθώς αντιμετωπίζει τους δυο συχνότερους ογκογόνους τύπους HPV. 
Έτσι, με το εμβόλιο έχετε μια υψηλού επιπέδου προστασία, ενώ με το τεστ παπ αντιμετωπίζετε έγκαιρα το υπόλοιπο 30% των βλαβών.

Σε ποια ηλικία πρέπει να εμβολιασθώ;

Προτείνεται η ηλικία 12-13 ετών στα κορίτσια. Το σημαντικό όμως είναι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών.

Το εμβόλιο είναι μόνο για τις έφηβες και τα μικρά κορίτσια;

Το εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει όλες τις έφηβες, και γυναίκες κάθε ηλικίας, που δεν έχουν ξεκινήσει σεξουαλικές επαφές. Επίσης, μπορούν να το κάνουν όσες έχουν ξεκινήσει τη σεξουαλική τους ζωή και αποδεδειγμένα δεν έχουν μολυνθεί από κάποιον τύπο του ιού.

Αν είμαι πάνω από 26 ετών, μπορώ να κάνω το εμβόλιο;

Η ηλικία δεν έχει σημασία για το εμβόλιο. Απλά, τα ασφαλιστικά ταμεία χορηγούν δωρεάν το εμβόλιο μέχρι την ηλικία των 26 ετών. Οι μεγαλύτερες μπορούν να κάνουν το εμβόλιο, αν το επιθυμούν, αναλαμβάνοντας το κόστος.

Πρέπει να κάνω εξετάσεις πριν τον εμβολιασμό;

Στις κοπέλες που δεν έχουν ξεκινήσει την ερωτική τους ζωή δεν χρειάζεται κάποια εξέταση. Μοναδική προϋπόθεση είναι να μην πάσχουν από κάποιο νόσημα που να ασθενεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Στις γυναίκες με έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής καλό είναι να γίνεται εξέταση τυποποίησης του HPV, για να ξέρουμε αν έχει ήδη μολυνθεί από κάποιο τύπο του ιού.

Πόσο κοστίζει το εμβόλιο;

Τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά ταμεία, σε όλα τα κορίτσια και τις νέες γυναίκες ηλικίας 12 έως 26 ετών.

Είναι ασφαλές το εμβόλιο;

Από τα δεδομένα που έχουμε, μετά από δεκάδες εκατομμυρίων εμβολιασμών, φαίνεται ότι το εμβόλιο δεν έχει κάποια σοβαρή παρενέργεια. Έτσι, θεωρείται ασφαλές. Οι συνηθισμένες παρενέργειες που  αναφέρονται είναι όμοιες με αυτές όλων των εμβολίων (ήπιος πόνος στην περιοχή της ένεσης, ήπια ερυθρότητα και δεκατική πυρετική κίνηση για λίγες ημέρες).

Εάν έχω HPV, θα με βοηθήσει το εμβόλιο ή δεν χρειάζεται να το κάνω;

Όσες κοπέλες έχουν «κολλήσει» κάποιο τύπο HPV θα προστατευτούν από τους υπόλοιπους τύπους που περιέχονται στο εμβόλιο. Επίσης, φαίνεται ότι αν κάποια έχει HPV και κάνει το εμβόλιο, έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να μην εμφανίσει ποτέ βλάβες, καθώς ενισχύει σημαντικά την άμυνα του οργανισμού της. Τέλος, ακόμα και αυτές που έχουν HPV και έχουν εμφανίσει κάποια βλάβη και έχουν κάνει θεραπεία, μειώνουν αρκετά τις πιθανότητες να ξαναεμφανιστεί η βλάβη. Έτσι, μια κοπέλα που έχει υποβληθεί σε κωνοειδή εκτομή μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να χρειαστεί και δεύτερη επέμβαση στο μέλλον.

Πόσα χρόνια διαρκεί η προστασία; Χρειάζεται αναμνηστική δόση;

Μέχρι σήμερα, που πλησιάζουμε τα 10 χρόνια από τους πρώτους εμβολιασμούς, φαίνεται ότι δεν χρειάζεται αναμνηστική δόση.

Το εμβόλιο πειράζει στην εγκυμοσύνη;

Καλό είναι να αποφεύγεται ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν και δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα, δεν μπορούμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα, καθώς ο αριθμός αυτών των περιστατικών είναι ακόμα μικρός. 
Αν κάποια γυναίκα έχει ξεκινήσει τον εμβολιασμό και μετά ανακαλύψει ότι είναι έγκυος, τότε σταματάμε τον εμβολιασμό και συνεχίζουμε μετά τον τοκετό και τη γαλουχία.

Κλείστε το ραντεβού σας

* Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά ”
 
210 6919 219
info@healthylady.gr

ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ:
Μουσών 1 - Αθήνα 11524 (κόμβος Κηφισίας και Κατεχάκη, πλησίον ΛΗΤΩ)
τηλ. : 210 - 69 19 219
email: info@healthylady.gr

ΙΑΤΡΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - ΝΟΤΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΕΙΩΝ
Κύπρου 61 (πλατεία Εσπερίδων) 16674
τηλ. : 210 96 80 885

ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Ισαάκ & Σολωμού 18 (πλατεία Πετρινού) 22100
τηλ. : 2710 222225