Επικοινωνήστε για άμεσο ραντεβού
tel up
  • instagram
  • facebook
  • twitter

hpv

Τι είναι ο ιός HPV?

Ο ιός των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (Human papillomavirus- HPV) είναι ένας  σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός, που προσβάλλει κυρίως το γεννητικό σύστημα ανδρών και γυναικών. Μερικοί από αυτούς δημιουργούν κυρίως βλάβες, όπως τα κονδυλώματα ή προκαρκινωματώδεις καταστάσεις και καρκινώματα στον τράχηλο της μήτρας. Προκαλεί όμως διάφορες βλάβες και σε διάφορα άλλα όργανα του ανθρώπου. Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί πάνω από 200 τύποι του ιού.

 

Μπορεί να το έχω και να μην το ξέρω;


Φυσικά… Πάρα πολλοί σεξουαλικά δραστήριοι άνθρωποι είναι φορείς του ιού, χωρίς να το γνωρίζουν. Οι περισσότεροι μάλιστα από αυτούς δεν θα το μάθουν ποτέ, καθώς δεν θα εμφανίσουν συμπτώματα, ως αποτέλεσμα της καλής άμυνας του οργανισμού τους ή θα εμφανίσουν συμπτώματα και βλάβες αρκετά χρόνια μετά τη μόλυνση. Συνεπώς, μπορεί κάποιος να έχει προσβληθεί από τον ιό και να τον μεταδώσει χωρίς να το ξέρει.

Μπορεί να έχω μολυνθεί αλλά η απάντηση από το τεστ Παπανικολάου να είναι φυσιολογική;

Δεν αποκλείεται. Το τεστ Παπανικολάου ψάχνει να βρει αν υπάρχουν αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας που να σημαίνουν την παρουσία κάποιας βλάβης στην περιοχή. 
Αν ο ιός δεν έχει προκαλέσει βλάβη,  τότε το αποτέλεσμα του τεστ παπ είναι φυσιολογικό, παρά το γεγονός ότι ο ιός υπάρχει. Όμως, ο έμπειρος γιατρός μπορεί να αναγνωρίσει κάποιες αλλοιώσεις στα κύτταρα που να δηλώνουν την ύπαρξη του ιού, ακόμα και αν δεν έχει δημιουργήσει κάποια βλάβη.

Η εξέταση Παπανικολάου είναι αξιόπιστη;

Σε γενικές γραμμές, το τεστ Παπ είναι μια πάρα πολύ καλή εξέταση, για να αναγνωρίσουμε ποιες γυναίκες έχουν βλάβες στον τράχηλο, που ίσως κάποιες από αυτές οδηγήσουν σε κακοήθεια. Θεωρείται Παγκοσμίως από τις καλύτερες εξετάσεις και έχει σώσει τη ζωή σε εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον Πλανήτη. Μεγάλη σημασία έχει και ο σωστός τρόπος λήψης από το γυναικολόγο, και όχι από ανεκπαίδευτο προσωπικό.

Ποιοί τύποι HPV υπάρχουν?


Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί περισσότεροι από 200 τύποι του ιού. Περίπου 40 από αυτούς μεταδίδονται σεξουαλικώς και δημιουργούν προβλήματα στο γεννητικό σύστημα του ανθρώπου. Στον κάθε τύπο έχει δοθεί ένας διαφορετικός αριθμός, ως όνομα. Ανάλογα με την ικανότητα τους να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή άλλων οργάνων, οι τύποι του ιού διακρίνονται σε α) Υψηλού κινδύνου ή ογκογόνοι β) Χαμηλού κινδύνου ή καλοήθεις και γ) ενδιάμεσου κινδύνου. Σοβαρά προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν μόνο οι υψηλού κινδύνου τύποι HPV. Οι τύποι 16 και 18 είναι οι πιο συχνοί και συνολικά προκαλούν το 75% περίπου των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας.


hpv2

Πως μεταδίδεται?

Μεταδίδεται κυρίως με το σεξ, όταν γίνεται χωρίς προφύλαξη, και προσβάλλει συνήθως τα γεννητικά όργανα του ανθρώπου (κυρίως νεαρά άτομα, άντρες και γυναίκες). Άρα, όσο περισσότεροι είναι οι σεξουαλικοί σύντροφοι που έχει κάποιος κατά τη διάρκεια της ζωής του, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να προσβληθεί από κάποιο τύπο του ιού, ιδίως όταν έχει επαφές χωρίς να χρησιμοποιεί προφυλακτικό. Σπάνια, υπάρχει πιθανότητα να μεταδοθεί ο ιός και στο νεογνό, κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού, όταν η μητέρα είναι φορέας HPV και μάλιστα φέρει σοβαρές βλάβες από τον ιό. Επίσης σπάνια, μπορεί κάποιοι τύποι του ιού να μεταδοθούν μεταξύ των μελών μιας οικογένειας, από τους γονείς στα παιδιά ή μεταξύ αδελφών, πιθανώς με τη χρήση κοινών ειδών υγιεινής, όπως είναι πετσέτες κ.α. Συνήθως, η ανεύρεση αλλοιώσεων από τον ΗPV σε παιδιά, αποδίδεται στη πιθανή σεξουαλική κακοποίησή τους.

Ο σύντροφός μου έχει τον ιό. Θα μου τον κολλήσει σίγουρα;

Ο ιός μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφη. Αν ο σύντροφος έχει ορατά κονδυλώματα, τότε οι πιθανότητες μετάδοσης είναι πολύ μεγάλες. Αν είναι απλά φορέας και δεν έχει κονδυλώματα, τότε το πιθανότερο είναι να σας κολλήσει σε κάποια από τις πρώτες επαφές ή ακόμα και με μια και μόνη,  πρώτη επαφή.

Ποιες ηλικίες κινδυνεύουν περισσότερο;

Υπολογίζεται ότι το 55% των ατόμων που θα κολλήσουν τον ιό, μολύνονται μέσα στα 3 πρώτα χρόνια της σεξουαλικής τους ζωής. Άρα, οι έφηβες και οι νέες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο. Όμως ο ιός μπορεί να μεταδοθεί σε κάθε σεξουαλικά ενεργή γυναίκα, σε οποιαδήποτε ηλικία, όταν υπάρχει νέος ερωτικός σύντροφος.

Πόσο συχνός είναι?

Είναι ίσως το πιο κοινό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Περίπου το 70-80% των ανθρώπων που έχουν ξεκινήσει τη σεξουαλική τους ζωή, θα μολυνθούν από κάποιο τύπο του ιού, σε κάποια στιγμή της ζωής τους. 
Η συνηθέστερη ηλικία που κάποιος μολύνεται είναι μεταξύ 16-25 ετών. Η διάδοση του ιού είναι τόσο γρήγορη ώστε η πιθανότητα μια γυναίκα, που έχει ερωτικές επαφές, να προσβληθεί από τη λοίμωξη μέχρι την ηλικία των 30 ετών, είναι ως 30%. Περίπου το 55% των μολύνσεων συμβαίνει τα δυο ή τρία πρώτα χρόνια από την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής. Οι πιο συχνοί τύποι του ιού είναι οι HPV31, HPV33, HPV53, HPV61, HPV62. Οι συνηθέστεροι ογκογόνοι τύποι HPV είναι οι 16 και 18.

Τι προκαλεί ο ιός στη γυναίκα που έχει «κολλήσει»?

Στις περισσότερες περιπτώσεις ανθρώπων που προσβάλλονται από τον ιό, δεν θα εμφανιστούν βλάβες και δεν θα καταλάβουν ποτέ ότι είναι φορείς του ιού. Συνεπώς δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα και δεν θα χρειαστεί καμία θεραπεία. Κάποιοι τύποι του ιού προκαλούν εξωτερικά κονδυλώματα που εντοπίζονται συνήθως γύρω από την είσοδο του κόλπου ή τον πρωκτό. Μοιάζουν με μικρές εκβλαστήσεις στο χρώμα του δέρματος που μπορεί να είναι σκληρές ή μαλακές και ανώδυνες. Όταν πρωτοεμφανίζονται μοιάζουν με μικρά «σπυράκια» ή με Θηλώματα («ελιές»). Οι τύποι 6 και 11 προκαλούν το 90% περίπου των γεννητικών κονδυλωμάτων. Οι υψηλού κινδύνου ή ογκογόνοι τύποι HPV είναι η αιτία για την ανάπτυξη περίπου 99% του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Οι τύποι 16 και 18 είναι οι πιο συχνοί. Επίσης είναι υπεύθυνοι για μερικές πιο σπάνιες μορφές καρκίνου, όπως του αιδοίου, του κόλπου, και πρωκτού αλλά και για μερικές μορφές καρκίνου του στόματος και του φάρυγγα. Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι, μόνο ένα μικρό σχετικά ποσοστό, και όχι όλες οι γυναίκες, με HPV λοίμωξη θα φτάσουν να αναπτύξουν βλάβες, και ακόμα λιγότερες καρκίνο.

Τι προκαλεί ο ιός σε έναν άνδρα που έχει “κολλήσει” ;

Ο άνδρας που προσβάλλεται από ογκογόνους τύπους HPV είναι κυρίως φορέας της λοίμωξης (μεταφέρει και μεταδίδει τον ιό HPV, χωρίς να νοσεί). Μπορεί να αναπτυχθεί καρκίνος του πρωκτού ή του πέους, αλλά πολύ σπανιότερα από ότι στις γυναίκες. Συνήθως, προκαλεί την ανάπτυξη γεννητικών κονδυλωμάτων, όπως και στη γυναίκα.

Εκτός από τον τράχηλο της μήτρας και τα κονδυλώματα στο αιδοίο, που αλλού μπορεί να προκαλέσει βλάβες;

Άλλα πιθανά όργανα στα οποία ο HPV μπορεί να προκαλέσει θηλώματα, κονδυλώματα ή καρκίνο, είναι: 
ο κόλπος
το αιδοίο, 
ο πρωκτός, 
το πέος, 
ο λάρυγγας 
η γλώσσα 
το στόμα
οι βρόγχοι
οι φωνητικές χορδές
ο πνεύμονας
ο οισοφάγος
η μύτη
τα βλέφαρα
ο προστάτης
η ουροδόχος κύστη

Έχω HPV. Τι πιθανότητες υπάρχουν να παρουσιαστούν βλάβες;

Στην πραγματικότητα περίπου το 80% των ανθρώπων που έχουν ξεκινήσει τη σεξουαλική τους ζωή, θα μολυνθούν σε κάποια στιγμή της ζωής τους από τον HPV. Αν το ανοσοποιητικό σύστημα (φυσική άμυνα του οργανισμού) είναι δυνατό, τότε μπορεί ο ιός να μείνει για πάντα σε καταστολή και να μη δημιουργηθούν ποτέ βλάβες. Για αυτό, μόνο ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων που θα μολυνθούν θα παρουσιάσει πρόβλημα. Οι υπόλοιποι θα παραμείνουν φορείς, που θα μεταδίδουν τον ίο, χωρίς να εμφανιστεί ποτέ βλάβη στους ίδιους. Άρα, χρειάζεται πρόληψη και εξετάσεις, και όχι πανικός.

Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης με τον στοματικό έρωτα;

Ναι, υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης του ιού, ο οποίος φαίνεται να ευθύνεται τόσο για τα θηλώματα όσο και για τους καρκίνους του στόματος, της γλώσσας, του φάρυγγα κλπ.

Σε πόσο χρόνο από τοτε που θα «κολλήσω», θα παρουσιαστεί πρόβλημα;

Πρέπει να τονίσουμε  ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων που θα μολυνθούν από τον ιο, θα παρουσιάσει πρόβλημα. Στους περισσοτέρους δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα και δεν θα καταλάβουν ότι είναι φορείς. 
Από τους φορείς που τελικά θα παρουσιάσουν κάποιο πρόβλημα, φαίνεται ότι χρειάζονται περίπου 10 χρόνια, κατά μέσο όρο, μέχρι να δημιουργηθεί καρκίνος του τραχήλου. Οι βλάβες, που προηγούνται της εμφάνισης του καρκίνου, χρειάζονται κατά μέσο όρο 4 μήνες (βλάβες 1ου βαθμού) ως ένα χρόνο (βλάβες 2ου βαθμού) για να δημιουργηθούν. Έτσι, πρέπει να γίνεται τεστ παπ κάθε χρόνο, περίπου.

Έχω HPV. Θα μπορώ να κάνω παιδιά;

Ο ιός HPV δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στη γονιμότητα μιας γυναίκας. Φυσικά εξαιρούνται κάποιες λίγες, παραμελημένες περιπτώσεις που οι βλάβες στον τράχηλο της μήτρας από τον ιό, έχουν δημιουργήσει κακοήθεια.  
Στις γυναίκες-φορείς ή όσες έχουν κάποιες καλοήθεις, ήπιες βλάβες η εγκυμοσύνη δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα.

Έχω HPV και είμαι έγκυος. Τι πρέπει να κάνω;

Η εγκυμοσύνη μπορεί να προχωρήσει κανονικά χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να μεταδοθεί ο ιός στο παιδί, κατά την κύηση. Όταν μια γυναίκα με λοίμωξη από HPV μείνει έγκυος, μπορεί να πρωτοεμφανιστεί κάποια βλάβη ή μια προϋπάρχουσα βλάβη να επιδεινωθεί.  Για το λόγο αυτό, πρέπει κάθε γυναίκα στην αρχή της εγκυμοσύνης να κάνει ένα τεστ Παπανικολάου, εκτός και αν έχει κάνει πρόσφατα. Αν τα αποτελέσματα είναι παθολογικά, τότε πρέπει να γίνει ευρύτερος έλεγχος με επανάληψη του τεστ Παπανικολάου ή/και κολποσκόπηση. Οι γυναίκες συνήθως ανησυχούν, μήπως οι εξετάσεις αυτές βλάψουν την εγκυμοσύνη τους, γεγονός που δεν ισχύει. Δεν φαίνεται να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος από τις εξετάσεις αυτές. Αν τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, τότε δεν παρεμβαίνουμε θεραπευτικά και επαναλαμβάνουμε τις εξετάσεις αυτές σε 3-6 μήνες μετά τον τοκετό.

Έχω HPV λοίμωξη. Πρέπει να κάνω καισαρική τομή;

Υπάρχει η πιθανότητα να μεταδοθεί ο ιός από τη μητέρα στο παιδί, κατά τη διάρκεια του τοκετού. Αν δεν υπάρχουν ορατές, σοβαρού βαθμού βλάβες, οι πιθανότητες αυτές είναι μικρές. Έτσι, ο τοκετός μπορεί να γίνει φυσιολογικά, κολπικά, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτεροι κίνδυνοι για το νεογνό. Συνεπώς, ο καταλληλότερος τρόπος τοκετού είναι κάτι που πρέπει να αποφασίσει η μητέρα μαζί με το γιατρό, αφού ενημερωθεί για τις πιθανές επιπλοκές.

Μπορώ να μάθω πότε και από ποιο σύντροφο μολύνθηκα;

Όσες γυναίκες είχαν συνολικά, σε όλη τους τη ζωή, 2 ή παραπάνω συντρόφους, δεν μπορούν να ξέρουν από ποιον έχουν «κολλήσει» γιατί ο ιός μπορεί να παραμείνει ανενεργός για χρόνια μετά τη μόλυνση, κάνοντας αδύνατο τον χρονικό υπολογισμό της μόλυνσης.

Πως θα καταλάβω ότι έχω «κολλήσει» τον ιό ; Πως γίνεται η διάγνωση;

Ο ιός είναι γίνεται αντιληπτός από την/τον ασθενή μόνο στην περίπτωση ανάπτυξης κονδυλωμάτων στα έξω γεννητικά όργανα. Διαφορετικά, δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα και έτσι δεν ξέρει ότι είναι φορέας. Δεν υπάρχει εξέταση αίματος για τον ΗPV. Η διάγνωση του ιού γίνεται συνήθως έμμεσα, αναζητώντας να βρούμε κάποιες βλάβες που δημιουργούνται από αυτόν. Οι κυριότεροι τρόποι για τη διάγνωση τους είναι η γυναικολογική εξέταση, η κυτταρολογική εξέταση κατά Παπανικολάου (τεστ παπ), η τυποποίηση ή ταυτοποίηση HPV-DNA και η διενέργεια κολποσκόπησης μαζί με βιοψία. Η οπτική εξέταση των γεννητικών οργάνων και γενικότερα της περιοχής της βλάβης, κατά τη γυναικολογική ή γενική φυσική εξέταση, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διάγνωση, κυρίως των κονδυλωμάτων.

Ποιες ακριβώς είναι οι εξετάσεις για να διαπιστώσω αν έχω HPV στον τράχηλο;

Το τεστ Παπανικολάου αποτελεί τη βασική εξέταση για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν βλάβες στον τράχηλο της μήτρας, που να δηλώνουν ότι υπάρχει κάποιος τύπος του ιού. (Δείτε περισσότερα για το τεστ παπ)

Η κολποσκόπηση μας επιτρέπει να δούμε σε μεγέθυνση και να εντοπίσουμε καλύτερα τις βλάβες στον τράχηλο της μήτρας. Η εξέταση δεν πονάει και είναι απαραίτητη σε όλες τις γυναίκες που έχουν επίμονες, για μεγάλο χρονικό διάστημα, βλάβες στον τράχηλο.

Αν κριθεί απαραίτητο κατά τη διάρκεια της κολποσκόπησης, μπορούμε με ειδική λαβίδα να πάρουμε ένα μικροσκοπικό κομματάκι από τον τράχηλο της μήτρας και να το στείλουμε για εξέταση. Έτσι, γίνεται καλύτερη διερεύνηση των ύποπτων σημείων.

Το HPV DNA τεστ μας δείχνει με πολύ μεγάλη ακρίβεια, αν υπάρχει κάποιος τύπος του ιού και ποιος ακριβώς τύπος είναι. Έτσι, γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποιος τύπος υψηλού κινδύνου  ή όχι, ώστε να προγραμματίσουμε καλυτέρα την ένταση και τη συχνότητα της παρακολούθησης της γυναίκας. Έτσι, επιτυγχάνουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και προστατεύουμε με τον καλύτερο τρόπο τη γυναίκα.

Πως μπορώ να μάθω αν έχω τον ιό πριν εμφανιστούν βλάβες;

Τόσο για τα κονδυλώματα όσο και για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έχουμε τη δυνατότητα να βεβαιώσουμε την ύπαρξη του ιού, ακόμα και πριν δημιουργηθούν βλάβες. Για να αναγνωρίσουμε με ακρίβεια ποιος τύπος του ιού έχει μολύνει τη γυναίκα (ή τον άντρα) μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορες μεθόδους. Αρχικά, συλλέγουμε υλικό στο οποίο θα αναζητήσουμε τον HPV. Ως υλικό προς εξέταση, μπορούμε να πάρουμε κύτταρα από το ύποπτο σημείο, με βούρτσα, σπάτουλα κλπ, ανάλογα με την περίπτωση και το σημείο του σώματος που έχει (ή υποψιαζόμαστε ότι έχει) τη βλάβη. Σπανιότερα, μπορεί να χρειαστούν βιοψίες. Στα κύτταρα αυτά μπορούμε να αναζητήσουμε αν υπάρχει το DNA κάποιου τύπου HPV, με σύγχρονες μεθόδους μοριακής βιολογίας. Η ευαισθησία των μεθόδων αυτών αγγίζει το 100%.

Πως μπορώ να θεραπευθώ από τον ιο; Υπάρχει θεραπεία;

Από τη στιγμή που κάποια ή κάποιος μολυνθεί από τον ιό, θα μείνει φορέας για το υπόλοιπο της ζωής του. Θεραπεία για τον ιό δεν υπάρχει. 
Αυτό που θεραπεύουμε είναι οι βλάβες που προκαλούνται από τον ιό (κονδυλώματα, αλλοιώσεις στον τράχηλο κλπ). Οι βλάβες μπορούν να καυτηριαστούν ή να αφαιρεθούν.  Έτσι, μειώνουμε το ιικό φορτίο και ο οργανισμός μας μπορεί με το ανοσοποιητικό του σύστημα να καταστείλει τον ιο. Όσο πιο δυνατό είναι το ανοσοποιητικό μας σύστημα, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να μένει ο ιός ανενεργός και να μην προκαλέσει καμία βλάβη. Αν όμως πέσει η άμυνα του οργανισμού, είναι πιθανό να εμφανιστούν ή να ξαναεμφανιστούν βλάβες.

Πως μπορώ να προστατευτώ από τον ιο; Ποια είναι η πρόληψη;

Η πιθανότητα μόλυνσης είναι μεγαλύτερη στις νεαρές ηλικίες, όταν πρωτοξεκινά η σεξουαλική τους ζωή. Επίσης, μεγαλώνει όσο αυξάνεται ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της ερωτικής της ζωής. Έτσι, γίνεται απόλυτα κατανοητή η σημασία της χρήσης προφυλακτικού κατά τις ερωτικές επαφές, καθώς περιορίζει σημαντικά την πιθανότητα για μόλυνση από  τον ιό. Το προφυλακτικό δεν προστατεύει πλήρως, αλλά μόνο από το 70% των λοιμώξεων περίπου, καθώς δεν καλύπτει όλο το πέος. Επίσης, η επιλογή σταθερών ερωτικών συντρόφων και η τήρηση μονογαμικών σχέσεων βοηθά στην πρόληψη από τη μόλυνση.


estimated annual HPV

Πώς μπορώ να δυναμώσω τη φυσική άμυνα και το ανοσοποιητικό μου;

Σταματήστε το κάπνισμα
Φροντίστε να κοιμάστε ικανοποιητικά 
Προσέξτε τη διατροφή σας και προσθέστε φρούτα και λαχανικά
Ασκηθείτε για μερικές ώρες την εβδομάδα

Τι είναι το εμβόλιο κατά του καρκίνου της μήτρας και των κονδυλωμάτων;

Τα τελευταία χρόνια έχουν κατασκευαστεί και χρησιμοποιούνται τα εμβόλια κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ουσιαστικά πρόκειται για εμβόλια που προστατεύουν από τους τύπους 16 και 18. Οι τύποι αυτοί είναι οι πλέον καρκινογόνοι και προκαλούν περίπου το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας. Επιπλέον, ένα από τα δυο εμβόλια προστατεύει και από τους τύπους 6 και 11, που προκαλούν συνηθέστερα τα οξυτενή κονδυλώματα. Η αποτελεσματικότητα τους ενάντια στους τύπους αυτούς, πλησιάζει το 100%. 

Τα εμβόλια που υπάρχουν σήμερα είναι προληπτικά και όχι θεραπευτικά, δηλαδή αφορούν γυναίκες που δεν έχουν ακόμη μολυνθεί από τους τύπους του ιού από τους οποίους προστατεύει το εμβόλιο. Για το λόγο αυτό, προτείνουμε ο εμβολιασμός με το HPV εμβόλιο να γίνεται σε μικρή ηλικία, πριν από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών. Φαίνεται όμως ότι όφελος έχουν ακόμα και οι γυναίκες που έχουν μολυνθεί από κάποιο τύπο του ιού. 
Τα εμβόλια δεν αποτελούνται από ζώντες-εξασθενημένους ιούς και δεν μπορούν να προκαλέσουν τη νόσο.  Επίσης θεωρούνται πολύ ασφαλή και δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας απέναντι στις παθήσεις που προκαλούνται από τους παραπάνω τύπους του ιού.

Τέλος, προστατεύουν και από άλλους καρκίνους όπως του πρωκτού, του αιδοίου, του κόλπου καθώς και των αντίστοιχων προκαρκινικών αλλοιώσεων.

Κλείστε το ραντεβού σας

* Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά ”
 

ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ:
Μουσών 1 - Αθήνα 11524 (κόμβος Κηφισίας και Κατεχάκη, πλησίον ΛΗΤΩ)
τηλ. : 210 - 69 19 219
email: info@healthylady.gr

ΙΑΤΡΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - ΝΟΤΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΕΙΩΝ
Κύπρου 61 (πλατεία Εσπερίδων) 16674
τηλ. : 210 96 80 885

ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Ισαάκ & Σολωμού 18 (πλατεία Πετρινού) 22100
τηλ. : 2710 222225