Επικοινωνήστε για άμεσο ραντεβού
tel up
info@healthylady.gr
  • instagram
  • facebook
  • twitter

Ποιες γυναίκες θα εμφανίσουν βλάβες στον τράχηλο της μήτρας;

Περίπου το 80% των γυναικών και των ανδρών, που έχουν ξεκινήσει τη σεξουαλική τους δραστηριότητα, θα μολυνθούν σε κάποια στιγμή της ζωής τους από κάποιο τύπο του ιού HPV. Ο τράχηλος της μήτρας είναι από τα συχνότερα σημεία μόλυνσης. Όμως, παρά το μεγάλο αριθμό γυναικών που θα μολυνθούν, μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτές που έχουν προσβληθεί από τον ιό θα εμφανίσουν βλάβες στον τράχηλο. Οι περισσότερες δεν θα καταλάβουν ποτέ ότι έχουν μολυνθεί και δεν θα παρουσιάσουν κάποιο πρόβλημα. Η εμφάνιση βλαβών ή όχι, εξαρτάται από το πόσο επιθετικός είναι ο τύπος του ιού που έχει μολύνει τη γυναίκα, αλλά και από την κατάσταση του ανοσοποιητικού της συστήματος.

 

Ποιες βλάβες μπορεί να παρουσιαστούν στον τράχηλο;

Σε κάποιες λίγες γυναίκες με τον ιό, μπορεί να δημιουργηθούν βλάβες, που αν δεν παρακολουθούνται συχνά, μπορεί μετά από χρόνια να γίνουν καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Από την αρχή της βλάβης μέχρι τον καρκίνο μεσολαβούν διάφορα στάδια, που ονομάζονται προκαρκινικές αλλοιώσεις ή βλάβες και είναι ήπιας, μέτριας και σοβαρής βαρύτητας. 

Η πορεία της ασθένειας είναι: HPV μόλυνση που γίνεται ASCUS, προχωράει σε CIN 1, εξελίσσεται σε CIN 2 και φτάνει σε CIN 3, που είναι το προηγούμενο στάδιο πριν τον καρκίνο. Η ταξινόμηση αυτή τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί. Έτσι, το CIN 1 αντιστοιχεί στον όρο LGSIL ενώ οι βλάβες CIN 2 και  CIN 3 αντιστοιχούν στον όρο HGSIL.


HPV stagescancer hpv

Τι είναι το ASCUS;

Είναι μια ήπια αλλοίωση των κυττάρων του τραχήλου που είναι αδιευκρίνιστης σημασίας. Το ASCUS στο τεστ Παπανικολάου, εκτός από μια λοίμωξη με HPV,  μπορεί να σημαίνει κάποια αλλοίωση από μικρόβια ή ορμονικές αλλαγές, ή ερεθισμό του τραχήλου από άλλα αίτια. Έτσι, συνήθως γίνονται περισσότερες εξετάσεις και επανάληψη του τεστ παπ μετά από 6 μήνες. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί εξέταση με κολποσκόπηση, ανάλογα με το ιστορικό κάθε γυναίκας.

Τι είναι η βλάβη CIN (Cervical Intraepithelial Neoplasia);

Η μόλυνση του τραχήλου από τον ιό μπορεί να μην είναι ορατή. Στην περίπτωση αυτή η γυναίκα δεν κινδυνεύει από κάτι και η παρουσία του ιού δεν θα την απασχολήσει για κάτι περισσότερο. 
Η παρουσία του ιού αρχίζει να γίνεται αντιληπτή όταν παρατηρήσουμε κάποιες χαρακτηριστικές μεταβολές στα κύτταρα του τραχήλου. Η κατάσταση αυτή αναφέρεται κυρίως ως «HPV λοίμωξη».
Αν η βλάβη προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, τότε ονομάζεται «ελαφρού βαθμού τραχηλική ενδοεπιθηλιακή βλάβη», ή CIN1. Αν συνεχιστεί η βλάβη και περάσει στο επόμενο στάδιο ονομάζεται «μεσαίου βαθμού  τραχηλική ενδοεπιθηλιακή βλάβη», ή CIN 2. Αν προχωρήσει περισσότερο, ονομάζεται «σοβαρού βαθμού τραχηλική ενδοεπιθηλιακή βλάβη» ή CIN 3. Αν δεν έχει υπάρξει αντιμετώπιση μέχρι τότε και η βλάβη εξελιχθει, καταλήγουμε στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η πορεία από την αρχική μόλυνση μέχρι τον καρκίνο χρειάζεται συνήθως λίγα χρόνια. Έτσι, η γυναίκα που παρακολουθείται σωστά και τακτικά έχει όλο το χρονικό περιθώριο να βρει μαζί με το γυναικολόγο της την κατάλληλη θεραπεία.


Cervical Cancer

Τι είναι η βλαβη LGSIL; Τι είναι η βλαβη HGSIL;

Η βλάβη CIN 1 είναι συνήθως αθώα και πολύ συχνά θεραπεύεται από μόνη της, καθώς ο οργανισμός της γυναίκας καταφέρνει να νικήσει τον ιό. Έτσι, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια διαφορετική ταξινόμηση. Το σταδιο CIN 1 ονομάστηκε «χαμηλού βαθμού πλακώδη ενδοεπιθηλιακή βλάβη» δηλαδή LGSIL (Low Grade Squamous Intraepithelial Lesion). Αντίστοιχα, το CIN 2 και CIN 3 θεωρούνται και αντιμετωπίζονται ως κάτι ενιαίο και ονομάζονται «υψηλού βαθμού πλακώδη ενδοεπιθηλιακή βλάβη» ή HGSIL (High Grade Squamous Intraepithelial Lesion).

Αν έχω κάποια τέτοια βλάβη, θα πάθω καρκίνο;

Περίπου 3 στις 4 βλάβες που εμφανίζονται στον τράχηλο των γυναικών, θα «περάσουν» από μόνες τους ή θα παραμείνουν σταθερές για πάρα πολλά χρόνια. Έτσι, μόνο 1 στις 4 θα εξελιχθεί προς χειρότερο στάδιο. Ακόμα όμως και αυτές, έχουν το απαραίτητο χρονικό περιθώριο να εξεταστούν και αν δούμε ότι η βλάβη «προχωράει», μπορούμε να επέμβουμε θεραπευτικά. Ως αποτέλεσμα, προλαβαίνουμε με άνεση να θεραπεύσουμε τις βλάβες σε όσες γυναίκες εξετάζονται τακτικά και έτσι μόνο εκείνες που παραμελούν την εξέταση τους έχουν ουσιαστική πιθανότητα να φτάσουν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Σε ποιες γυναίκες θα γίνει η βλάβη χειρότερη;

Δεν μπορούμε με  ακρίβεια να προβλέψουμε σε ποιες γυναίκες η βλάβη θα «προχωρήσει» προς κάτι χειρότερο. Οι παράγοντες που φαίνεται ότι επιβαρύνουν την κατάσταση και έχουν αρνητική επίδραση είναι: α) το κάπνισμα β) ο μεγάλος αριθμός σεξουαλικών συντρόφων, γ) η έναρξη των σεξουαλικών επαφών σε νεαρή ηλικία, δ) η κύηση σε νεαρή ηλικία, ε) τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, στ) οι θεραπείες με κορτιζόνη, ζ) η επιβάρυνση του ανοσοποιητικού συστήματος με κακή διατροφή, εξάντληση και συνυπάρχουσες παράλληλες λοιμώξεις κλπ.

Ποιες άλλες καταστάσεις επηρεάζουν το τεστ Παπανικολάου;

Το τεστ παπ μπορεί να δείξει κάποιο παθολογικό αποτέλεσμα όταν υπάρχουν μικρόβια που προκαλούν κολπίτιδα, όταν υπάρχουν πολύποδες στον τράχηλο, όταν υπάρχουν ορμονικές διαταραχές (πχ, εμμηνόπαυση) ή όταν υπάρχουν φυσικά αίτια (πχ πρόσφατη σεξουαλική επαφή, πρόσφατος τοκετός κλπ)

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;

Είναι η 2η αιτία θανάτου από καρκίνο των γυναικών παγκοσμίως. Σε όλο τον κόσμο, εμφανίζονται περίπου 500.000 νέα περιστατικά κάθε χρόνο. Από αυτές τις γυναίκες περίπου 275.000 πεθαίνουν από την ασθένεια. 

Στην Ευρώπη εμφανίζονται περίπου 30-35.000 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο και από αυτές σχεδόν 15.000 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους. Υπολογίζουμε ότι περίπου 40 γυναίκες παθαίνουν κάθε ημέρα στην Ευρώπη από τον καρκίνο αυτό. 

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι εμφανίζονται περίπου 600 νέα κρούσματα καρκίνου του τραχήλου και 250 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους, κάθε χρόνο.

Ποιες ηλικίες προσβάλλει ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;

Μπορεί να προσβάλει όλες τις ενηλικες γυναίκες. Τα περισσότερα κρούσματα καρκίνου του τραχήλου εμφανίζονται στις ηλικίες μεταξύ 30-40 και 60-70 ετών.

Είναι δυνατόν να προληφθεί η μετάδοση του ιού;

Η πρόληψη υπάρχει μόνο αν αποφεύγουμε τον ιο HPV. Για το λόγο αυτό, επιλέγουμε σταθερές σχέσεις και χαμηλού κινδύνου ερωτικούς συντρόφους,  με τους οποίους χρησιμοποιούμε προφυλακτικό. Επίσης, συστήνουμε να γίνεται το εμβόλιο κατά του HPV και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Είναι δυνατόν να προληφθούν οι βλάβες;

Αν κάποια έχει μολυνθεί από τον ιό, προσπαθούμε να προλάβουμε την εμφάνιση των βλαβών με διατήρηση του οργανισμού σε καλή κατάσταση, διακοπή του καπνίσματος, καλή διατροφή, κλπ. Η πρόληψη περιλαμβάνει απαραίτητα το τεστ Παπανικολάου. Κάθε γυναίκα πρέπει να θεωρεί  υποχρέωση προς τον εαυτό της και την οικογένεια της να υποβάλλεται κάθε  χρόνο σε τεστ Παπ. Η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση. Επιπλέον εξετάσεις, όπως HPV τυποποίηση και  κολποσκόπηση, μπορεί να μας βοηθήσουν πάρα πολύ.

Αν έχω εμφανίσει βλάβες, είναι δυνατόν να προλάβω να μην πάθω καρκίνο;

Αν κάποια έχει εμφανίσει βλάβες, τότε η πρόληψη αφορά την αποφυγή του καρκίνου του τραχήλου και είναι ίδια με τη θεραπεία. Πρέπει όλες οι γυναίκες να παρακολουθούνται συχνά, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού τους. Η πλειοψηφία των γυναικών που εμφανίζουν καρκίνο του τραχήλου δεν έχει κάνει ποτέ Παπ τεστ ή δεν έχει κάνει τα τελευταία χρόνια. Ο καρκίνος του τραχήλου μπορεί να προληφθεί με την τακτική εξέταση Παπανικολάου, κάθε χρόνο, στο γυναικολόγο. Έτσι, μπορούμε να βρούμε και να θεραπεύσουμε τις βλάβες που εξελίσσονται, πολύ πριν φτάσουν στον καρκίνο.

Πως βρίσκουμε τις βλάβες στον τράχηλο; Τι εξετάσεις γίνονται συνήθως;

Η βασικότερη εξέταση που θα αποκαλύψει κάποια βλάβη του τραχήλου είναι το Pap τεστ που πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Είναι το βασικότερο όπλο μας για να ανακαλύψουμε ποιες γυναίκες χρειάζονται περισσότερες εξετάσεις και στενότερη παρακολούθηση. Τέλος, μπορούμε να παρακολουθήσουμε την πορεία της νόσου και να αποφασίσουμε αν χρειάζεται θεραπεία ή όχι. 
Ανάλογα με τη βλάβη και κάποια άλλα χαρακτηριστικά (ηλικία, τεκνοποίηση κλπ) χαράσσεται και η παρακολούθηση και μελλοντική διαγνωστική στρατηγική.  Οι γυναίκες που θα βρεθούν ότι έχουν βλάβη στον τράχηλο, επαναλαμβάνουν το παπ τεστ σε 6 μήνες ή προχωρούν σε άλλες εξετάσεις, όπως η HPV τυποποίηση και η κολποσκόπηση (με ή χωρίς βιοψίες).

Τι είναι η τυποποίηση; Γιατί χρειάζεται να ξέρουμε τον τύπο του ιού;

Το HPV DNA test ή τυποποίηση HPV  είναι μια μέθοδος που βρίσκει όχι μόνο αν υπάρχει HPV, αλλά και ποιος ακριβώς τύπος του ιού υπάρχει. Έτσι, γνωρίζουμε αν ο τύπος είναι «χαμηλού» ή «υψηλού κινδύνου», καθώς δεν προκαλούν όλοι οι τύποι του ιού ιδίας βαρύτητας βλάβες.


Με την τυποποίηση ξέρουμε αν μια βλάβη έχει πιθανότητες να εξελιχθεί σε χειρότερο στάδιο ή όχι. Με τον τρόπο αυτό, η γυναίκα απαλλάσσεται από το άγχος μιας εξέλιξης σε χειρότερο στάδιο ή προγραμματίζεται καλυτέρα η παρακολούθηση και η θεραπεία, αν υπάρχει υψηλού κινδύνου τύπος του ιού. 
 Η εξέταση γίνεται όπως και το τεστ παπ, είναι ανώδυνη και γρήγορη.

Τι είναι η κολποσκόπηση; Γιατί χρειάζεται;

Είναι μια εξέταση με την οποία εξετάζουμε τον κόλπο και τον τράχηλο με κάμερα-μικροσκόπιο μεγάλης μεγέθυνσης. Συνήθως συστήνεται σε γυναίκες που έχουν παθολογικό αποτέλεσμα στο τεστ παπ. Η διαδικασία διαρκεί λίγα λεπτά και είναι παρόμοια με ένα τεστ Παπανικολάου. Επίσης, μας δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε βιοψίες, δηλαδή μικροσκοπικά κομματάκια από το σημείο που υπάρχει υποψία βλάβης και να το εξετάσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Πρέπει να θεραπεύονται τα προκαρκινικά στάδια;

Σε νεαρές γυναίκες, με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, περίπου 60% των αλλοιώσεων χαμηλού βαθμού (CIN 1 -LGSIL) υποχωρούν από μόνες τους, μέσα σε 2 χρόνια. Το 30% θα παραμείνει σταθερό και ένα 10% θα «προχωρήσει» προς HGSIL (CIN-2 και 3). Έτσι, όταν εχουμε CIN1 (LGSIL) προτείνουμε μια στάση αναμονής με καλή παρακολούθηση. Εδώ φαίνεται και ο σημαντικός ρόλος της τυποποίησης που θα μας δείξει αν ο υπεύθυνος ιός είναι χαμηλού ή υψηλού κινδύνου, ώστε να ξέρουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις «διαθέσεις» του ιού.

Όμως, αν τελικά η βλάβη εξελιχθεί σε CIN 2 ή CIN 3 (HGSIL), τοτε συνήθως δεν σταματά εκεί και οι πιθανότητες να «προχωρήσει» ακόμα περισσότερο σε κάτι χειρότερο είναι πολύ μεγάλες. Συνεπώς, οι βλάβες  CIN 2 ή CIN 3 (HGSIL) πρέπει να αντιμετωπίζονται αμέσως.

Μπορει να χρειαστεί θεραπεία και των βλαβών CIN 1 (LGSIL);

Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειάζεται θεραπεία και των LGSIL (όπως παραμονή της βλάβης για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ασθενή ηλικίας μεγαλύτερης των 30 ετών). Ο γυναικολόγος επιλέγει ποια μέθοδος ταιριάζει καλύτερα στην κάθε περίπτωση. Οι παράμετροι που θα επηρεάσουν την επιλογή της μεθόδου είναι η ηλικία, η επιθυμία για τεκνοποίηση, οι ανατομικές ιδιαιτερότητες και τα κολποσκοπικά ευρήματα.

Ποια είναι η θεραπεία για τις προκαρκινικες βλάβες;

Στις γυναίκες που πρέπει να κάνουν θεραπεία, μπορούμε να αφαιρέσουμε ή να καταστρέψουμε τη βλάβη που προκαλεί ο HPV, ώστε να μην προλάβει να εξελιχθεί σε καρκίνο. Τα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν παλαιοτέρα είναι αναποτελεσματικά και έχουν εγκαταλειφθεί, καθώς αποδείχθηκε ότι δεν προσφέρουν τίποτα. Έτσι, η χειρουργική θεραπεία θεωρείται ότι αποτελεί μονόδρομο.  
Υπάρχουν δυο κατηγορίες θεραπειών: α) οι καταστροφικές και β) οι αφαιρετικές μέθοδοι. Σπάνια επιπλοκή της θεραπείας μπορεί να είναι η στένωση ή ανεπάρκεια του τραχηλικού στομίου. 

Στις καταστροφικές μεθόδους συμπεριλαμβάνονται η εξάχνωση με LASER, η κρυοπηξια και η ηλεκτροκαυτηρίαση. Οι μέθοδοι αυτές έχουν σχεδόν καταργηθεί, γιατί καταστρέφοντας την βλάβη δεν μπορούμε να την στείλουμε για εξέταση και να έχουμε επιβεβαίωση της διάγνωσης. Επίσης, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν έχει αφαιρεθεί όλη η βλάβη, τόσο σε έκταση όσο και σε βάθος. Για το λογο αυτό και οι μέθοδοι αυτές θεωρούνται από πολλούς ως ξεπερασμένες και τείνουν να καταργηθούν, καθώς χαρακτηρίζουν ιατρικές τακτικές παλαιοτέρων δεκαετιών. 

Σήμερα προτιμώνται οι αφαιρετικές μέθοδοι, δηλαδή κωνοειδής εκτομή του τραχήλου της μήτρας με laser ή loop. Κωνοειδής εκτομή είναι η αφαίρεση  της επιφάνειας του τραχήλου σε κατάλληλο βάθος, ώστε να αφαιρεθεί μαζί και η βλάβη που υπάρχει πάνω σε αυτό. Το τμήμα του τραχήλου που θα αφαιρεθεί ξαναδημιουργείται σε μεγάλο ποσοστό και έτσι δεν υπάρχει έλλειμμα.  Οι αφαιρετικές μέθοδοι προτιμώνται σήμερα, καθώς μας δίνουν τη δυνατότητα να στείλουμε τον ιστό που αφαιρέθηκε για εξέταση. Έτσι, θα έχουμε την τελική απάντηση για το στάδιο της βλάβης και θα γνωρίζουμε αν έχει αφαιρεθεί ολόκληρη η βλάβη ή αν χρειάζεται συμπληρωματική επέμβαση.

Ποιες είναι οι επιπλοκές σε μια κωνοειδή εκτομή;

Σπάνια δημιουργείται στένωση του τραχήλου και πρόβλημα γονιμότητας. Άλλη επιπλοκή που μπορεί να εμφανιστεί (όταν το κομμάτι του τραχήλου που πρέπει να αφαιρέσουμε είναι μεγάλο) είναι ο πρόωρος τοκετός.

Πως αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;

Η θεραπεία εξαρτάται από την έκταση της νόσου. Αντιμετωπίζεται με αφαίρεση της μήτρας και πιθανά και των τριγύρω ιστών. Συνήθως συμπληρώνεται με ακτινοθεραπεία και ίσως και χημειοθεραπεία.

Κλείστε το ραντεβού σας

* Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά ”
 
210 6919 219
info@healthylady.gr

ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ:
Μουσών 1 - Αθήνα 11524 (κόμβος Κηφισίας και Κατεχάκη, πλησίον ΛΗΤΩ)
τηλ. : 210 - 69 19 219
email: info@healthylady.gr

ΙΑΤΡΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - ΝΟΤΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΕΙΩΝ
Κύπρου 61 (πλατεία Εσπερίδων) 16674
τηλ. : 210 96 80 885

ΙΑΤΡΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Ισαάκ & Σολωμού 18 (πλατεία Πετρινού) 22100
τηλ. : 2710 222225