Τι είναι τα κονδυλώματα;
Τα κονδυλώματα είναι μια από τις πιο συχνές σεξουαλικώς μεταδιδόμενες παθήσεις και οφείλονται σε κάποιους τύπους του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV. Είναι καλοήθεις, εξαιρετικά μεταδοτικές, αλλοιώσεις. Είναι μικρές βλάβες συνήθως πάνω στο δέρμα των γεννητικών οργάνων και τις περιοχές γύρω από αυτά ή τον πρωκτό.
Συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα αλλά μπορεί να προκαλέσουν ένα ήπιο και επίμονο κνησμό της περιοχής. Αν παραμείνουν για πολλούς μήνες, χωρίς θεραπεία, μεγαλώνουν αρκετά και μπορεί να σχηματίσουν μεγάλες και πολύ αντιαισθητικές βλάβες, που εύκολα αιμορραγούν.
Δημιουργούν έντονο άγχος σε όσες έχουν τέτοιες βλάβες και μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και κατάθλιψη, λόγω της αντιαισθητικής εικόνας των γεννητικών οργάνων.
Υπάρχουν όμως και τα κονδυλώματα που μολύνουν κυρίως τον τράχηλο της μήτρας, τα οποία δεν φαίνονται γιατί είναι εσωτερικά. Οι γυναίκες που εμφανίζουν κονδυλώματα στα έξω γεννητικά όργανα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίζουν και βλάβες από τον HPV και εσωτερικά, στον τράχηλο της μήτρας. Η διάγνωση εκεί θα γίνει με το τεστ Παπανικολάου.
Ποια είναι η αιτία των κονδυλωμάτων; Που οφείλονται;
Οι συγκεκριμένοι τύποι που μολύνουν τα έξω γεννητικά όργανα είναι διαφορετικοί από αυτούς που προκαλούν βλάβες στον τράχηλο της μήτρας και δεν προκαλούν καρκίνο. Συνηθέστεροι τύποι που προκαλούν κονδυλώματα είναι οι τύποι 6 και 11.
Αν έχω HPV, θα εμφανίσω σίγουρα κονδυλώματα;
o αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα (φυσική άμυνα του οργανισμού)
o παράλληλες άλλες λοιμώξεις
o κατανάλωση καπνού και αλκοόλ
o άγχος
o κακή διατροφή και συνθήκες ζωής
Πώς είναι; Με τι μοιάζουν;
Ποια είναι τα συμπτώματα των κονδυλωμάτων και πότε να μιλήσω με το γιατρό;
Επίσης, όταν υπάρχει σύντροφος που να έχει κονδυλώματα (ή να είχε παλαιότερα), πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό. Επίσης, αν μάθετε ότι κάποιος παλιότερος σύντροφος εμφάνισε κονδυλώματα καλό είναι να το πείτε στο γιατρό σας.
Ποσό συχνά είναι;
Σε ποιες γυναίκες εμφανίζονται συχνότερα; Ποιες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο;
Πως μπορεί να «κολλήσω»; Πως μεταδίδονται;
Τέλος σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις τα κονδυλώματα μπορεί να μεταδοθούν σε ένα μωρό που γεννιέται με φυσιολογικό τοκετό από μητέρα που έχει ορατά κονδυλώματα στον κόλπο και το αιδοίο. Στις περιπτώσεις αυτές, πρέπει να σκεφτούμε την περίπτωση ο τοκετός να γίνει με καισαρική τομή.
Μετά από πόσο χρόνο από τη μόλυνση θα εμφανιστούν τα κονδυλώματα;
Σε ποια σημεία εμφανίζονται συνήθως;
Πως θα καταλάβω αν έχω κονδυλώματα; Πως γίνεται η διάγνωση;

Τι μπορεί να πάθω από τα κονδυλώματα; Ποιες είναι οι επιπλοκές;
Τα μεγάλα κονδυλώματα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα όπως:
o Απόφραξη του κόλπου ή της ουρήθρας
o Βλάβες του τραχήλου
o Αυξημένα κολπικά υγρά
Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη και γρηγορότερη αύξηση των κονδυλωμάτων στα γεννητικά όργανα.
Μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα τα κονδυλώματα στην εγκυμοσύνη μου;
Τι συμβαίνει στα κονδυλώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Έχω κονδυλώματα και είμαι έγκυος. Πως πρέπει να γεννήσω;
Στην περίπτωση που υπήρχαν παλαιότερα κονδυλώματα, που έχουν θεραπευτεί, δεν υπάρχει ένδειξη για καισαρική τομή και η γυναίκα μπορεί να γεννήσει φυσιολογικά.
Αν έχω κονδυλώματα θα πάθω καρκίνο;
Ποια είναι η θεραπεία των κονδυλωμάτων;
Κονδυλώματα θεραπεία : Πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό, γιατί έτσι εξασφαλίζονται περισσότερες πιθανότητες γρήγορης και πλήρους αντιμετώπισης. Οι θεραπείες συνήθως γίνονται στο ιατρείο, χωρίς να χρειάζεται η νοσηλεία σε νοσοκομείο. Οι πιο συνηθισμένες είναι :
o Καταστροφή με λέιζερ, που φαίνεται να έχει το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και για αυτό κερδίζει «έδαφος» τον τελευταίο καιρό.
o Κρυοπηξία, που είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιούταν κυρίως στο παρελθόν και «παγώνει» τα κύτταρα καταστρέφοντας τα.
o Χειρουργική αφαίρεση, που αφήνει ουλή, και ίσως απαιτήσει τοποθέτηση ραμμάτων.
o Θεραπεία με καυστικές αλοιφές, που φαίνεται να προκαλεί έντονο ερεθισμό, πόνο και δυσφορία και για το λόγο αυτό έχει γίνει λιγότερο δημοφιλής. Η θεραπεία συνήθως διαρκεί περίπου 4 μήνες με αμφίβολα αποτελέσματα, κυρίως όσο αφορά τα μεγαλύτερα κονδυλώματα.
Η επιλογή της καταλληλότερης θεραπείας εξαρτάται από το μέγεθος των κονδυλωμάτων και από τη θέση τους.
Μετά τη θεραπεία, μπορεί να ξαναεμφανιστούν τα κονδυλώματα;
Όμως πολλές φορές, ακόμα και μετά από μια επιτυχή θεραπεία, τα κονδυλώματα μπορεί να ξαναεμφανιστούν στην ίδια περιοχή. Η πιθανότητα να ξαναεμφανιστούν τα κονδυλώματα είναι περίπου 50% μέσα σε 6 μήνες από τη θεραπεία. Αυτό συμβαίνει καθώς μπορεί να υπάρχουν μικροσκοπικές εστίες σε γειτονικές θέσεις, που με γυμνό μάτι φαίνονταν υγιείς, και έτσι να ξέφυγαν από την αρχική θεραπεία. Έτσι, αρκετά συχνά εμφανίζονται υποτροπές των κονδυλωμάτων που θα χρειαστούν και 2η ή και 3η θεραπεία. Επίσης, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να ξαναεμφανιστούν κονδυλώματα, στην περίπτωση που «πέσει» η φυσική άμυνα του οργανισμού (πχ, σοβαρή ασθένεια κλπ).
Για το λόγο αυτό, καλό είναι μετά την πρώτη θεραπεία, να προγραμματίσετε επανεξετάσεις με το γυναικολόγο, ανά σύντομα και τακτά διαστήματα για να δείτε αν υπάρχει επανεμφάνιση των κονδυλωμάτων.
Πως μπορώ να προστατευτώ από τον ιό;
Ο μόνος τρόπος για να έχουμε 100% προστασία είναι η αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα ή έστω να υπάρχει σεξουαλική σχέση με μόνο έναν σύντροφο. Οι άνθρωποι που έχουν πολλούς συντρόφους διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο. Το προφυλακτικό μειώνει πολύ την πιθανότητα μετάδοσης, περίπου κατά 70%, αλλά δεν προστατεύει από κονδυλώματα που βρίσκονται σε ακάλυπτες περιοχές.
Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν τα εμβόλια κατά του HPV. Εκτός από τους ογκογόνους τύπους του ιού, ένα από τα δυο εμβόλια προστατεύει και από τους δυο συχνότερους τύπους που προκαλούν τα κονδυλώματα (τύποι 6 και 11). Σήμερα, τα εμβόλια χορηγούνται από το Κράτος δωρεάν, μέχρι την ηλικία των 26 ετών. Προτείνεται όμως να γίνεται πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών, ώστε να προλάβουμε την μόλυνση. Το εμβόλιο δεν μας απαλλάσσει από τη χρήση του προφυλακτικού, καθώς δεν προστατεύει από τους υπόλοιπους τύπους, που προκαλούν τις αλλοιώσεις των κονδυλωμάτων.